Emprenye
Emprenye, en kısa anlamı ile ahşap ın nem ve suya veya bunlardan mütevellit haşere, kurt ve mantarlaşmaya karşı dayanıklılığını artırmak amacı ile kimyasal içerikli sıvının ahşap a nüfus ettirilme işlemidir. Bu işlem ile ahşap, bilinenin aksine tüm dış etkenlere karşı muhafaza edilmiş olmamaktadır. Yani yukarıda da izah edildiği gibi nem ve suya karşı koruma amaçlanmaktadır. Dış mekanda ki ahşap ın gerekli teknik bilgiden yoksun kullanılması sebebi ile eğilip bükülme veya çatlayıp yarılma gibi doğal tepkiler göstermesi muhtemeldir.
Emprenye üç farklı yöntemle uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi fırça yada rulo benzeri bir gereç ile harici yüzeysel koruma yapılmasıdır. Diğeri, daldırma dediğimiz yöntemdir ki, bol miktarda ilaçlı su ile doldurulmuş havuzun içinde bekletilmesi sureti ile kereste nin ilacı emmesi sağlanmaktadır. Üçüncü ve en çok tavsiye edilen yöntem ise basınç – vakum yöntemidir. Bu yöntem de esas olan ilacın mümkün mertebe kereste nin derinliklerine nüfus ettirilmesidir.
Önceden kurutulmuş olan kereste cins ve türüne göre ilaç ve basınç ayarları yapılmış kazanların içine yerleştirilir. Belli bir teknik ile ilaç kereste ye basınç ve vakum yolu ile yedirilir. Kazandan çıkarılan keresteler süzülerek havalanması için belirlenmiş bir süre müddetince dinlendirilir. Bu işlem neticesin de beklenen randımanın alınabilmesi için, sertliği açısından kereste nin ağaç türü, kereste nin kuru olup olmaması ve kazanda bekletilme süresi önemlidir.
Emprenye, şeffaf, yeşil ve kahverengi olarak uygulanmaktadır.
Leave a Reply